فهرست مطالب

نشریه تحقیقات منابع طبیعی تجدید شونده
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 25، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد دلخانی*، اسدالله متاجی، مجید اسحق نیموری صفحات 1-13

    امروزه یکی از مهمترین چالش های پیش رو در جوامع بشری، گرمایش جهانی وکاهش تنوع زیستی است. بر این اساس پژوهش حاضر دو رویکرد تنوع زیستی زی توده در اکوسیستم جنگلی را مد نظر قرار داده است که چالش در آنها یکی از مهمترین مسایل زیست محیطی جهان محسوب می شود. جهت انجام پژوهش حاضر، نیمرخ ارتفاعی جنگل های ویسر واقع در غرب مازندران انتخاب گردید. برای محاسبه زی توده درختی و تنوع زیستی گیاهی در جنگل مورد نظر، در یک نیمرخ ارتفاعی (700 تا 1500 متر از سطح دریا) 9 طبقه در نظر گرفته شد و در هر طبقه 8 پلات به استثناء طبقه 1500 متر از سطح دریا با 5 پلات و در مجموع با 69 پلات 400 مترمربعی (20 20 متر) برداشت گردید. در هر یک از پلات ها قطر برابر سینه تمام درختان بالای 5/7 سانتی متر و سطح پوشش و نوع گونه های آن شناسایی و اندازه گیری گردید. جهت اندازه گیری داده های مربوط به پوشش گیاهی علفی، یک میکروپلات 100 مترمربعی (10 10متری) در مرکز پلات پیاده و نوع گونه های علفی و درصد پوشش گیاهی آن بر اساس روش براون بلانکه مورد اندازه گیری قرار گرفت. مقدار ذخیره کربن با ترکیب رابطه حجم، دانسیته خشک و ضریب کربن محاسبه شد. پس از تعیین اندازه گیری های متداول در سطوح تعریف شده برای تعیین ارتباط بین شاخص های تنوع زیستی (غنا، یکنواختی و تنوع) و کربن از تجزیه واریانس یک طرفه استفاده گردید. یافته های پژوهش حاضر حاکی از آن بود که بین مقادیر زی توده و میزان ذخیره کربن با شاخص های تنوع در طبقات ارتفاعی ارتباط معنی داری وجود ندارد. این نتایج نشان داد که در مدیریت صحیح جنگل برای پایش مناسب زی توده در منطقه پژوهش از شاخص های تنوع زیستی نمی توان به عنوان ابزاری کاربردی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تنوع زیستی، جنگل ویسر، دانسیته خشک، زی توده، کربن
  • آرش فرج پور رودسری*، شیما سهراب نژاد صفحات 15-30

    پژوهش حاضر با هدف بررسی خصوصیات مکانیکی و فیزیکی کاغذهای تولید شده از سرشاخه های درخت چنار به عنوان یک منبع سلولزی انجام شده است. در این مطالعه از سرشاخه های درخت چنار منطقه جلگه آستارا و همچنین از فرآیند پخت کرافت استفاده شد. برای انجام فرآیند پخت از ماده شیمیایی سود سوزآور در سطح متغیر 10، 14، 16، 18 و 20 درصد بر مبنای وزن خشک خرده چوب های درخت چنار استفاده شد. همچنین زمان پخت نیز در سه سطح زمانی60 ، 80 و 100 دقیقه در نظر گرفته شد. درجه حرارت پخت و میزان سولفیدیته در همه حالت های پخت در یک سطح ثابت به ترتیب 165 درجه سانتی گراد و 25 درصد بود و نسبت مایع پخت به خرده چوب درخت چنار نیز بر مبنای استاندارد دایجستر آزمایشگاهی 8 به 1 بود. همچنین برای تهیه کاغذ دست ساز، خمیرها تا رسیدن به درجه روانی حدود 25±350  میلی لیتر پالایش شدند. از خمیر کاغذ های پالایش شده کاغذ دست ساز 60 گرمی تهیه و خواص مقاومتی و مکانیکی آنها اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل آماری ویژگی های کاغذ دست ساز بر اساس آزمون فاکتوریل طرح کاملا تصادفی و ویژگی های مقاومتی کاغذ دست ساز از جدول تجزیه واریانس یک طرفه و برای گروه بندی میانگین ها از آزمون دانکن استفاده شد. خصوصیات مقاومتی خمیر کرافت تهیه شده شامل شاخص ترکیدن، شاخص کششی، شاخص تاخوردگی، شاخص پارگی و درجه روشنی به ترتیب برابر (kPam2/g) 5/55، (N.m/g) 10082، (n) 55، (mNm2/g) 6/53 و (%) 53/32 بود.

    کلیدواژگان: آستارا، خمیرکاغذ کرافت، خصوصیات فیزیکی و مکانیکی، سرشاخه های چنار، سلولز
  • سعید اسمعیلی مقدم*، افسانه شهرکی، فاطمه دهدست، ملیحه آصفی صفحات 31-45

    دوام طبیعی چندسازه های چوب پلاستیک با آرد چوب اصلاح شده در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفت. اصلاح شیمیایی آرد چوب در 4 سطح بدون تیمار، مرسریزاسیون، بنزیلاسیون و استیلاسیون به عنوان متغیرهای پژوهش حاضر در نظر گرفته شدند. فرآیند اختلاط مواد توسط دستگاه اکسترودر انجام شد و نمونه های آزمونی از طریق روش قالب گیری تزریقی ساخته شدند. نمونه های آزمونی به مدت های 8، 12 و 16 هفته در مجاورت قارچ رنگین کمان با دمای 25 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 75 درصد مطابق با استاندارد BS 838:1961 قرار گرفتند. کاهش جرم چندسازه و همچنین کاهش جرم آرد چوب به عنوان معیارهای آزمون اندازه گیری شدند. جهت اطمینان از اصلاح شیمیایی آرد چوب و جهت اطلاع از میزان واکنش آرد چوب با مواد شیمیایی به ترتیب از آزمون های طیف سنجی مادون قرمز (FTIR) و درصد تغییرات وزن (WPG) استفاده شد. خواص حرارتی چندسازه های چوب پلاستیک در سطوح مختلف پوسیدگی توسط آزمون TGA انجام شد. جهت مطالعه ریخت شناسی چندسازه های ساخته شده نیز از میکروسکوپ الکترونی پویشی (SEM) استفاده گردید. نتایج نشان داد که در اثر اصلاح شیمیایی آرد چوب، کاهش جرم چندسازه چوب پلاستیک و کاهش جرم آرد چوب کاهش یافته است. به طوری که بهترین مکانیسم اصلاح شیمیایی در کنترل پوسیدگی، تیمار استیلاسیون و بیشترین میزان درصد تغییرات وزن مربوط به تیمار بنزیلاسیون بود. نتایج مربوط به خواص حرارتی چندسازه های چوب پلاستیک نشان داد که با افزایش پوسیدگی در خواص حرارتی افت شدیدی حاصل شد. نتایج طیف سنجی مادون قرمز نیز انجام اصلاح شیمیایی آرد چوب را تایید کرد. تصاویر میکروسکوپی حاکی از آن بود که با افزایش زمان پوسیدگی به میزان ترک و شکاف ها در چندسازه افزوده شد، اما در اثر اصلاح شیمیایی، به خصوص در تیمارهای استیلاسیون و بنزیلاسیون میزان این ترک ها کاهش یافت.

    کلیدواژگان: اصلاح شیمیایی، چندسازه چوب پلاستیک، خواص حرارتی، دوام طبیعی
  • محمدعلی زارع چاهوکی*، سپیده دوستی، حسین آذرنیوند صفحات 47-62

    دانش تغییرات زمین اخیرا به عنوان جزء اساسی از تغییرات زیست محیطی جهانی و بخشی از پژوهش های پایدار پدید آمده است. تغییر کاربری اراضی فرآیندی پیچیده و پویاست که سیستم های طبیعی و انسانی را به هم مرتبط می سازد و تاثیر مستقیمی بر خاک، آب و جو دارد. هدف از این پژوهش بررسی امکان استفاده از شاخص های بوم شناختی سیمای سرزمین در تفکیک شکل زمین و جوامع گیاهی در منطقه شمال شرق سمنان است. برای این منظور نیاز به نقشه های مرفولوژی زمین و پوشش گیاهی منطقه بود که این نقشه ها از تصاویر ماهواره ای لندست در نرم افزار GIS تهیه گردید. در این پژوهش شش سنجه در سطح کلاس و یک سنجه در سطح سیمای سرزمین کمی شدند.  این سنجه ‏ها با استفاده از Patch Analyst در محیطArcGIS  محاسبه شدند. سپس با استفاده از تجزیه مولفه های اصلی سنجه‏های مهم برای تفکیک جوامع گیاهی تعیین شد. تجزیه مولفه های اصلی به منظور بررسی مهم ترین سنجه ها در تفکیک طبقات اراضی نقشه واحدهای مرفولوژی منطقه نشان داد سنجه های تراکم حاشیه، تعداد لکه و میانگین اندازه لکه به ترتیب با مقادیر بردارهای ویژه 42/0، 63/0 و 58/0 مهم ترین سنجه ها و در تفکیک طبقات جوامع گیاهی این منطقه سنجه های نسبت مساحت هر طبقه، تعداد لکه و شاخص پیچ خوردگی لکه به ترتیب با مقادیر بردارهای ویژه 45/0، 68/0 و 71/0 مهم ترین سنجه ها هستند.

    کلیدواژگان: تجزیه مولفه های اصلی، سنجه های سیمای سرزمین، کمی سازی، مراتع شرق سمنان
  • مجید کیائی*، رامین ویسی صفحات 61-71

    در این پژوهش، ترکیبات شیمیایی موجود در مواد استخراجی ساقه سه رقم مختلف برنج هاشمی، امراللهی و ندا در شالیزارهای استان مازندران با استفاده از کروماتوگرافی گازی- طیف سنجی جرمی مورد بررسی قرار گرفت. نمونه های برنج بر اساس استاندارد TAPPI به آرد تبدیل شده و از روش سوکسله و با استفاده از حلال استن جهت تعیین مواد استخراجی استفاده گردید. ترکیبات شیمیایی موجود در مواد استخراجی توسط روش کروماتوگرافی گازی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که 8 ترکیب برای رقم های امرالهی و هاشمی و 14 ترکیب برای رقم ندا شناسایی شد که فراوان ترین مقدار ترکیبات شیمیایی موجود در مواد استخراجی ساقه برنج با رقم های امرالهی، هاشمی و ندا به ترتیب مربوط به ان-بوتیل فرمامید، 4-هیدروکسی-4-متیل-2-پنتانون و 2-پنتانون است. سه ترکیب بنزن، تتراد کان و 1-2 بنزن دی کربوکسیلک اسید ترکیبات مشترک در ساقه سه رقم برنج مورد مطالعه بود. به طوری که مقدار سه ترکیب اخیر در رقم هاشمی نسبت به سایر ارقام بیشتر بود. علاوه بر سه ترکیب یاد شده، ترکیب 4-هیدروکسی-4-متیل-2-پنتانون در رقم های امراللهی و هاشمی مشترک بوده که درصد این ترکیب در رقم هاشمی بیشتر از رقم امراللهی است. همچنین دو ترکیب اسید استیک و ان-هگزادکانوییک در ارقام هاشمی و ندا مشترک است. ترکیب مشترک در مواد استخراجی ساقه برنج با ارقام امراللهی و ندا وجود نداشته است.

    کلیدواژگان: ترکیبات شیمیایی، ساقه برنج، طیف سنجی جرمی، کروماتوگرافی گازی
  • مهدی شمسایی مهرجان، سید پژمان حسینی شکرابی* صفحات 73-80

    این آزمایش با هدف مطالعه اثرات سه جیره غذایی مختلف بر برخی شاخص های رشد و بقا لارو سفید ماهی اروپایی تا مرحله انگشت قدی انجام شد. تعداد 150 عدد بچه ماهی تازه تخم گشایی شده (طول اولیه 01/0±4 میلی متر) به مدت 90 روز با جیره های غذایی شامل روتیفر (Brachionus plicatilis)، غذای تجاری و مخلوط نسبت های مساوی این دو در 9 قفس شناور در ایستگاه تحقیقاتی خجیر پرورش یافتند. نتایج ماه اول پرورش نشان داد که تیمارهای غذایی مختلف باعث بروز اختلافات معنی داری بین میانگین تمامی صفات مورد مطالعه در لارو ماهیان گردید (p<0.05). بالاترین درصد افزایش وزن تر (231/0±00/48 درصد)، درصد افزایش طول (116/0±65/23 میلی متر)، نرخ رشد ویژه (002/0±36/5 درصد)، بازده غذا (539/0±48/63 درصد) و بقا (292/0±57/92 درصد) در تیمار غذای زنده و کمترین آنها در تیمار غذای تجاری حاصل شد (p<0.05). صفات اندازه گیری شده در ماه دوم پرورش نیز روندی مشابه ماه اول داشت، در حالی که ماهیان تغذیه شده با روتیفر در ماه سوم پرورش درصد بقای بالاتری داشتند. این در حالی بود که ماهیان تغذیه شده با غذای تجاری فاکتورهای رشد بالاتری در مقایسه با غذای زنده نشان دادند (p<0.05). با توجه به صفات رشد مورد آزمایش در این مطالعه تغذیه لارو ماهیان سفید اروپایی با غذای زنده روتیفر تا حداکثر ماه دوم پرورش پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: روتیفر، رشد، سفید ماهی، غذای تجاری، Coregonus lavaretus
|
  • Ahmad Delkhani, Asadollah Mataji, Majid Isaac Nymvri Pages 1-13

    Today, one of the most important challenges facing human societies is global warming and reduces biodiversity. For the present study, Elevation profile Veisar forests west of Mazandaran were selected. To calculate the biomass of tree and vegetation diversity in the forest, in a profile height (700 to 1,500 meters above sea level) was 9 floors and on each floor of 8 plots with the exception of 1500 meters above sea level with 5 floors and a total of 69 plots of 400 square meters plots (20 × 20 m) were taken All the trees in each plot, diameter at breast height of 7/5 cm of coverage and type of species identified and measured. The measurement data herbaceous plant cover, a micro-plot of 100 square meters (10 × 10 m) in the center of the plot on foot and herbal species of plant cover percentage were measured according to Braun-Blanquet method. The value of carbon sequestration by combining the relationship between size, density dry and carbon coefficient was calculated. After determining the levels defined by common measurements to determine the relationship between indicators of biological diversity (richness, evenness, diversity) and Carbon Analysis of variance was used. The findings showed that between the amounts of biomass amount of carbon stored in trees with no significant relationship between diversity indices in elevation. These results suggest that proper management of forest biomass for appropriate monitoring research in the area of biodiversity indices cannot be used as a means.

    Keywords: Biodiversity, Biomass, Carbon, Dry density, Veisar forest
  • Arash Farajpour Roudsar, Shima Sohrab Nejad Pages 15-30

    The purpose of this study is to evaluate the physical and mechanical properties of papers made of tree branches as a cellulose source. The branches of the tree Platanus orientalis plain region of Astara and the Kraft pulping process used. For the process of chemical baking soda in varying levels 10, 14, 16, 18 and 20 percent based on the dry weight of plantain wood chips were used. Also the cooking time considered in three levels of 60, 80 and 100 minutes. Cooking temperature and the cooking sulfidity in all cases remained at a constant level of 165 degrees Celsius and 25 percent, respectively and Liquor ratio plantain chips are based on standard laboratory Digester 8 to 1. Also to make handmade paper, pulp freeness were refined to reach about 25 ± 350 ml. 60 grams handmade paper were prepared of refined pulps and it’s Resistance and mechanical properties were measured. Statistical analysis of features of handmade paper based on completely randomized design factorial test, and strength features of handmade paper of the ANOVA and Duncan's test was used to compare the average. Strength properties of the produced kraft pulp by the bursting index, tensile index, folding index, rupture index and brightness, were 55/5(Kpa cm2/g), 10082(Nm/g), 55(n), 53/6(mNm2/g) and 32/53(percent), respectively.

    Keywords: Astara, Cellulose, Kraft pulp, Plane tree branches, Physical, mechanical properties
  • Saeed IsmaeilimoGhadam, Afsaneh Shahraki, Fatemeh Dehdast, Malihe Asefi Pages 31-45

    The aim of this research was study about of natural durability of Wood Plastic Composites with modified wood flour. Chemical modification of wood flour in 4 levels without treatment, Mercerization, Benzylation and Acetylation as variables of this research were considered. Process of material mixing performed by extruder machine and the test samples with way of injection molding were made. The test samples at periods of 8, 12 and 16 week in the vicinity of Trametes Versicolor with a temperature of 25 ° C and 75% relative humidity according to the BS 838: 1961 standard respectively. Mass reduction of composite and wood flour as well as the reduction of test criteria was measured. In order to ensure the chemical modification of wood flour and to know the amount of wood flour by chemical reaction respectively of tests of infrared spectroscopy (FTIR) and Weight Percent Change (WPG) were used. Thermal properties of Wood Plastic Composites at different levels of decay analysis (TGA) were performed. To study the morphology of composites made from Scanning Electron Microscope (SEM) was used. The results showed that the effect of chemical modification of wood flour, mass reduction of Wood Plastic Composites and mass reduction of wood flour decreased. So that the best mechanism of chemical modification in controlling decays, was Acetylation treatment. The most percentage of weight changes was related to Benzylation treatment. The results of the thermal properties of Wood Plastic Composites showed that with the increasing decay was a sharp drop in thermal properties. The results of infrared spectroscopy perform chemical modification of wood flour confirmed. Microscopic images showed that with increasing time of decay, was added to the cracks and gaps in the composites but in effect of chemical modification, especially in the treatment of Acetylation and Benzylation the cracks are significantly reduced.

    Keywords: Chemical modification, Natural durability, Thermal properties, Wood plastic composites
  • MohammadAli Zare Chahouki, Sepideh Dousti, Hossein Azarnivand Pages 47-62

    Knowledge of the recent changes as an essential component of global environmental changes and sustainable part of the study emerged. The destruction of landscape, vegetation and land use changes and land cover change are those who constantly exert pressure on the country's environment. Land use change is a complex process and dynamic that natural and human systems linked together and make a direct impact on soil, water and atmosphere. The aim of this study was to investigate the possibility of using indicators of ecological landscape in the separation of land and plant communities in the study area is in the North East Semnan. To this end, there is need to the morphology of the land and vegetation maps. In this study, six metrics at class level and one metric at landscape-level for the study area were measured. These metrics using Patch analyst extension in ArcGIS was calculated. Then, using PCA important measures for separation plant communities were determined. Principal component analysis to determine the most important metrics in the resolution of the morphology map of land classes showed edge density, number of patches and mean patch size are the most important metrics, and in separate classes plant communities of this area the class area proportion, number of patches and mean patch fractal dimension are the most important metrics

    Keywords: East Semnan rangelands, Landscape metrics, Principal component analysis, Quantification
  • Majid Kiaei *, Ramin Vaysi Pages 61-71

    In this study, chemical compounds in the extractives of three rice cultivars (Hashemi, Amrollahi, and Neda) in Mazandaran province were analyzed using gas chromatography-mass spectrometry (GC/MS). The milled rice stems were prepared and extracted based on TAPPI standard. The results showed that 8 chemical compounds were identified for Amrollahi and Hashemi cultivars and 4 chemical compounds for Neda cultivar. The most abundant chemical compounds measured in extractives of Amrollahi, Hashemi, and Neda cultivars were N-butyl-formamide, 4-hydroxy-4-methyl-2-pantanone and 2-pantanone, respectively. Three compounds of Benzene, Tetradecane and 1-2-Benzendicarboxylic acid were common compounds in the rice cultivars studied. The amount of the 3 recent compounds in Hashemi were higher than other cultivars. In addition to three mentioned compounds, the combination of 4-hydroxy-4-methyl-2-pentanone was common in Amrullahi and Hashemi cultivars, so that the percentage of this compound in Hashemi cultivar was more than Amrollahi cultivar. Acetic acid and N-Hexadecanoic acid are also common in Hashemi and Neda cultivars. There was no common composition in extractives of rice stems with Amrollahi and Neda cultivars.

    Keywords: Chemical compounds, GC, MS spectroscopy, Rice stem
  • Mehdi Shamsaei Mehrjan, Seyed Pezhman Hosseini Shekarabi Pages 73-80

    The aim of this study is to define some growth performances and survival rate of European whitefish larvae when they were fed with three different feeding regimes until fingerlings stage. One hundred and fifty newly hatched white fish fry (40.01 mm initial total length) randomly stocked into nine rearing net cages in a natural pond of Khojir research center, and nourished for 90 days with three kinds of food including rotifer (Brachionus plicatilis), rainbow trout commercial diet and a compound of rainbow trout commercial diet with live feed in a mixture of 50% of each. First month of rearing revealed that different feeding regimes cause significant differences between all groups (p<0.05). The highest body gain (48.000.231 %), length gain (23.650.116 mm), specific growth rate (5.360.002%) and feed efficiency (63.480.539%) was obtain in the fish fed with live food in the first month of trial (p<0.05). Also the same trend was observed in the second month of growing. However, in the third month of growing all growth indices except survival rate are improved in commercial diet in comparison to other groups (p<0.05). According to results, whitefish larvae fed with rotifers as a live feed is recommended up to two months of rearing

    Keywords: Coregonus lavaretus, Commercial diet, Growth, Rotifer, Whitefish